BiH
315

Okončana privatizacija: Mulić novi direktor kompanije "Centrotrans DC"

Piše: A. B.
Hajrudin Mulić
Hajrudin Mulić
Okončan je postupak privatizacije kompanije "Centrotrans DC", a novi direktor je Fikret Mulić kojeg je imenovao predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik kompanije Hajrudin Mulić.

Imenovanje novog direktora upisano je u registar 25. maja, kada je i nova postavka na čelu s Mulićima ušla u posjed. Hajrudin Mulić u izjavi za Klix.ba je kazao da je novo rukovodstvo ulaskom u posjed naišlo na poprilično dosta problema koje je desetak godina gomilao bivši direktor Mustafa Ruvić.

"Ruvić je član grupe koja je učestvovala na tenderu te je mogao raspolagati sa stvarima bez saglasnosti Upravnog odbora i resornog ministarstva. To je nagomilalo i stvorilo dug od tri miliona konvertibilnih maraka. Kada je bio siguran da je privatizacija pri kraju da njegovi plani i ideje neće proći, grupa nekoliko njegovih radnika između ostalih supruga i izvršni direktor, pokrenuli su zahtjev za stečaj i uputili ga Općinskom sudu u Sarajevu", izjavio je Hajrudin Mulić.

Većinski vlasnik kompanije Centrotrans DC za Klix.ba navodi kako je bivšem direktoru Mustafi Ruviću cilj ugasiti kompaniju i prodati imovinu.

"Iz jednog problema smo ušli u drugi. Mustafa Ruvić je sve vrijeme radio neovlašteno u kompaniji, jer niko ga nije imenovao. On i knjigovođa Suada Šehović bukvalno su pobjegli iz firme, sakrili svu dokumentaciju i tako nam onemogućili dalji rad. Sada pokušavamo da složimo ono što je ostalo, pravimo presjek stanja nakon kojeg ćemo utvrditi u kakvom stanu je kompanija", naglasio je Hajrudin Mulić.

Godine 2003. kao najbolji ponuđači na tenderu za privatizaciju firme "Centrotrans DC" su proglašeni, FE-AL METALI i Hajrudin Mulić, koji su nakon toga zaključili Kupoprodajni ugovor s Kantonalnom agencijom za privatizaciju Sarajevo. Agonija kompanije trajala je više od deset godina, a vlasnici su sve vrijeme pokušavali preuzeti poslovanje u ovom preduzeću.

Dok je bio direktor preduzeća, Mustafa Ruvić nije plaćao PDV, poreze po osnovu javnih prihoda, poreze i doprinose za penzijsko osiguranje, poreze i doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje niti bilo koju drugu vrstu poreznih i drugih davanja i obaveza prema državi. Mulići ističu da će od sada redovno plaćati doprinose i druge dadžbine uposlenicima.

Podsjećamo, u maju prošle godine u prostorijama firme Centrotrans DC u Sarajevu došlo je do incidenta između Mulića i Ruvića. Tada su se obje strane međusobno optuživale za nezakonite radnje, a morali ih je čuvati sarajevska policija.