FUP
0

Okončana obuka službenika za DNK vještačenja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Odjelu kriminalističke tehnike Centra za forenziku danas je okonačana šestomjesečna obuka za DNK kriminalistička vještačenja, saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Obuku je prošlo osam službenika, četiri vještaka i dva tehničara Federalne uprave policije i dva vještaka MUP-a RS-a, a predvodio ju je ekspert za DNK vještačenja u MUP-u RHrvatske Ivan Juričić, pomoćnik direktora Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Službenicima FUP-a uručeni su certifikati o uspješno okončanoj obuci, a obukom su stvorene pretpostavke da DNK laboratorij Odjela kriminalističke tehnike bude u potpunoj funkciji i unaprijedi ukupan rad i sposobnost FUP-a u otkrivanju počinitelja kaznenih dijela.

Čestitajući službenicima uspješno okončanu obuku, načelnik Centra za forenziku i podršku i načelnik Odjela kriminalističke tehnike ocijenili su da će DNK vještačenja uveliko povećati kapacitete i učinkovitost FUP-a, a građanima donijeti veću sigurnost jer se primjenom te metode vještačenja iz bioloških tragova, s gotovo potpunom sigurnošću, mogu otkriti počinitelji raznih kaznenih djela. Obuku je organizirala Federalna uprava policije u suradnji s MUP-om Republike Hrvatske.

Voditelj obuke Ivan Juričić naglasio je "da je DNK vještačenje za građane BiH vrijedan alat policije u funkciji rješavanja mnogih kaznenih dijela".

On je istakao da ne treba očekivati velike rezultate odmah, nego da će ta vještačenja, kroz stvaranje DNAKbaze podataka počinitelja kaznenih djela, vremenom postati nezaobilazan instrument u borbi protiv raznih vidova kriminala.

DNK obuka vršena je po standardima zemalja EU i način rada koji će se u tom domenu primjenjivati u Federalnoj upravi policije kompatibilan je s radom policija zemalja EU. To je i bio jedan o uvjeta da bismo mogli biti dio međunarodne razmjene podataka.