BiH
54

Okončana jednosatna blokada: Vlast će rješavati naše probleme ili je neće biti

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici nekoliko uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona okončali su jednosatnu blokadu raskrsnice na sjevernoj gradskoj saobraćajnici. Blokadom frekventne saobraćajnice u Tuzli su stvorene velike gužve, a nezadovoljni radnici prolaz su dozvoljavali samo hitnim slučajevima.

“Naši zahtjevi su isti. I ostat će isti sve dok se ne riješe. Od februarskih protesta i formiranja Vlade TK dobijali smo razna obećanja. Ništa od toga nije ispunjeno, jer još uvijek nemamo uvezan radni staž, isplaćene plate, pokrenutu proizvodnju”, kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata “Dite”.

Radnici navode kako aktuelna Vlada TK ponavlja staru priču te da resorni ministar Mulaga Fejzić, kako kažu, nema pojma o stanju u njihovom privrednom društvu.

“Još uvijek aktuelni premijer F BiH Nermin Nikšić je kantonalnoj vladi jasno poručio kako je Dita od kantonalnog, a ne od federalnog interesa. Međutim, oni nas ponovo šalju u Sarajevo, kao da smo djeca i ne znamo da samo razvlače vrijeme”, kaže Mehmedović.

Radnici najavljuju kako će razmotriti mogućnost blokiranja petlje u Šićkom Brodu čime bi Tuzlanski kanton doveli u saobraćajni kolaps. Također, radnici traže da ih budeća vlast, ma koje sačinjavao, shvati ozbiljno.

“Vlast će rješavati naše probleme ili je neće biti. Nas nisu ozbiljno shvatali u februaru, a epilog je dobro poznat”, poručuju radnici.

Radnici Dite će u četvrtak raditi na čišćenju fabrike jer je najavljena posjeta jedne međunarodne organizacije. Do naredne srijede predstavnici radnika će odlučiti o daljim koracima.