Granična policija BiH
0

Okončana akcija "Tara 2"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Granična policija BiH uhapsila je na području Sanskog Mosta i Sarajeva državljanina Slovenije, čiji su inicijali A. M. (43), i državljane BiH C.F. (22) i R.N. (39), koji se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja se bavila krijumčarenjem ljudi.

Hapšenjem ovih lica okončana je međunarodna operativna akcija "Tara 2", a nakon realizovane kriminalističke obrade, uz konsultaciju sa Tužilaštvom BiH sva tri lica su puštena na slobodu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Akciju je izvela Granična policija u saradnji sa MUP-om Unsko-sanskog kantona, na osnovu naloga Tužilaštva BiH, a privođenjem ovih lica prikupljeni su novi dokazi o krijumčarenju ljudima.

Realizaciji završne faze akcije "Tara 2" u BiH se pristupilo nakon što je MUP Slovenije 17. decembra ove godine, uhapsio tri lica za koja se vjeruje da su u samom vrhu međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem ljudi, a čiji je veći dio uhapšen u julu ove godine.   

Međunarodna akcija "Tara", usmjerena prema organizovanim grupama koje se bave krijumčarenjem osoba iz više zemalja u zemlje EU,  započela je krajem 2008. godine i u nju su bile uključene policije i nadležna tužilaštva u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Austriji.