BiH
28

Okončana agonija invalidnih radnika Euro MaxLinea: Oko 60 osoba dobilo rješenja o otkazu

Klix.ba
Foto: Arhiv/ICG
Foto: Arhiv/ICG
Radnici s invaliditetom koji su bili zaposleni u firmi Euro Maxline dobili su danas rješenja o prestanku ugovora o radu. Ovim je okončana višemjesečna agonija radnika koji su smrću direktora Mirsada Hrvata ostali bez primanja, ali i posla.

U rješenju se navodi kako uposlenici dobijaju otkaz zbog ekonomskih i tehničkih razloga.

"Osnivač i direktor ovog privrednog društva, Mirsad Hrvat, je preminuo 25.07.2016. godine, te je prviredno društvo ostalo u pravnoj blokadi bez mogućnosti poslovanja s ovlaštenom osobom, što je istovremeno izazvalo prekid rada zaposlenika te finansijske probleme, a neizvjesno je kada bi se mogao završiti ostavinski postupak iza umrlog do kada zaposlenici niti mogu raditi niti im se mogu uplaćivati bilo kakva primanja. Kako je ovo privredno društvo za zapošljavanje osoba s invaliditetom, oglasio se Fond za profesionalnu rehabilitaciju, te odlučio da uplati finansijska sredstva kako bi svim zaposlenicima bili uplaćeni neizmireni doprinosi zaključno sa 30.9.2016. godine, te da zaposlenicima prestane radni odnos zaključno s tim datumom, s obzirom na to d nije osnovano očekivati da bi prava zaposlenika bila zaštićena ostankom u radnom odnosu u ovom privrednom društvu", stoji u rješenju.

Euro Maxline ne radi od 25. jula. Firma je bila poznata po tome što je zapošljavala upravo invalidne osobe koje su radile pretežno stolarske radove za domaće i inozemno tržište, a novac za njihove plate osiguravao je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom putem programa Vlade FBiH.

Radnici su danima išli pred firmu MaxLine i u Fond tražeći pomoć, ali bezuspješno. Njihovoj agoniji konačno je došao kraj jer će putem biroa ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i novčanu naknadu.

Iz firme su nam ranije rekli kako imaju i potencijalno zainteresovanog kupca koji bi kupio firmu i zadržao sve radnike, ali očito da realizacije neće doći.