BiH
64

Okončana agonija Feroelektra: Radnici ušli u prostorije firme, Vlada FBiH postala vlasnik

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici Feroelektra danas su konačno ušli u prostorije firme na adresi Titova 28, a prema njihovim riječima, ovo je dan kada slave povratak imovine i nekretnina.

Agonija radnika okončana je nakon što je ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine uspjelo uvesti novog vršioca dužnosti direktora Senada Smajića u posjed pečata i ključeva firme.

"Ovo se trebalo desiti i mnogo ranije, a konačno je istina pobijedila. Trud radnika i direktora se konačno isplatio i danas su ušli u svoje prostorije gdje im je i mjesto, a olakšavajuća je činjenica u cijelom procesu da je vlasnik firme Vlada FBiH. Prvo ćemo izvršiti reviziju stanja i svih aspekata, što se prvenstveno odnosi na finansijski bilans i unutrašnju reorganizaciju. Potrebno je realizirati sinhronizirajući rad i posao obavljati u skladu s trenutnim kapacitetima“, izjavio je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Današnjem svečanom trenutku za radnike firme Feroelektro prisustvovali su predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i direktor preduzeća, Senad Smajić.

Nakon presude Kantonalnog suda o raskidu kupoprodajnog ugovora i niza opstrukcija Stanić Investa, kao bivšeg kupca, koji je na sve moguće načine onemogućavao Vladu Federacije BiH da, kao većinski vlasnik Feroelektra uđe u posjed svojih nekretnina, ove godine je na skupštini dioničara došlo do smjene Nadzornog odbora s Goranom Stanićem na čelu, a Vlada FBiH je imenovala novi saziv Nadzornog odbora.

Senad Smajić je ranije izjavio kako se nada da će se u cijeli slučaj uključiti nadležna tužilaštva i sankcionisati kriminal u režiji Stanića koji su oštetili i budžet FBiH. Stanići su iza sebe ostavili ogromna dugovanja, a stvarna šteta će se vidjeti tek dok novo rukovodstvo pregleda poslovanje.

Goran Stanić je više od 18 mjeseci vršio opstrukcije kako bi se izbjeglo prebacivanje vlasništva na Vladu FBiH i za to vrijeme od izdavanja Feroelektrovih prostora inkasirao skoro dva miliona KM.