Nakon pregovora
0

Okončan prvi pregled po stand by aranžmanu s MMF-om

FENA
Nakon sedam dana pregovora, Fiskalno vijeće BiH i Misija Međunarodnog monetarnog fonda za BiH postigli su dogovor na nivou osoblja čime je uspješno okončan prvi pregled po stand-by aranžmanu, izjavio je danas u Sarajevu, na konferenciji za novinare po završetku razgovora predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji ujedno predsjedava i Fiskalnim vijećem.

Sada je na redu ispunjavanje preuzetih obaveza nakon čega će se steći uvjeti da Izvršni odbor direktora MMF-a odobri odluku o prvom pregledu što je preduvjet za dobijanje druge tranše u iznosu od 95 miliona eura, kazao je Špirić.

Da bi se to postiglo, upozorio je, postoje prethodne mjere koje različiti nivoi vlasti u BiH moraju provesti, uključujući donošenje zakona u Federaciji BiH o socijalnim davanjima koji bi značio prelazak sa sistema zasnovanog na pravima na sistem zasnovan na potrebama da bi se obuzdala javna potrošnja.

Na pregovorima koje je Špirić opisao kao duge i naporne izvršena je detaljna procjena makroekonomske situacije i ispunjavanja preuzetih obaveza po Pismu namjere. Izvršena je i procjena relevantnih pokazatelja do kraja 2009. i analizirane su korektivne mjere.

Špirić je rekao da se neznatno odstupilo od planiranog deficita zbog objektivnih okolnosti, dok su institucije vlasti BiH ispunile sve obaveze iz Pisma namjere.

"Nalazi ovog pregleda nedvosmisleno upućuju na zaključak da je naš finansijski sistem sačuvao stabilnost, a za to definitivno dugujemo zahvalnost aranžmanu s MMF-om, naglasio je Špirić.

Ocijenio je da uspješan završetak prvog pregleda šalje signal Svjetskoj banci da pojačano prati finansiranje projekata u BiH, između ostalog vezano za konsolidaciju budžeta. Također je naveo da ima najava i iz Evropske komisije da postoji mogućnost da IPA fondovi budu namijenjeni za konsolidaciju budžeta.

Špirić je zaključio da je ovo znak da ljudi u BiH, kada žele da se razumiju, mogu doći do dobrog rješenja.

Šef Misije MMF-a u BiH Costas Christou kazao je da je tokom pregovora uloženo mnogo napora, ali da je na kraju postignut dogovor.

I on je naglasio da će, nakon što ovaj dogovor odobri uprava MMF-a, a vlasti u BiH poduzmu određene mjere, Izvršni odbor MMF-a moći zaključiti ovaj pregled početkom naredne godine. U tom trenutku će doći do oslobađanja druge tranše predviđene stand-by aranžmanom od 95 miliona eura.

Christou je naglasio da nema preciznog datuma za isplatu druge tranše, ali će uplata biti izvršena odmah nakon što Izvršni odbor MMF-a utvrdi da su bh. vlasti izvršile preuzete obaveze.

Dosadašnje izvršavanje programa MMF-a Christou je ocijenio zadovoljavajućim, iako je došlo do određenih problema u pogledu implementacije fiskalne politike ove godine.

"Ali smo bili u mogućnosti da se dogovorimo o korektivnim mjerama koje treba provesti da se fiskalna politika vrati na pravi kurs, rekao je on, dodajući da je Misija MMF-a ovim pregledom osigurala da se veoma jak paket fiskalnih strukturalnih reformi pokrene prije nego što se izađe pred Izvršni odbor MMF-a."

Odgovarajući na novinarska pitanja o zahtjevima MMF-a u socijalnom sektoru, Christou je rekao da njihov cilj nije da se uskrate sredstva siromašnima, nego učiniti da transferi budu upućeni ka onima kojima je pomoć potrebna, a isto to važi i za penzione fondove.

U prvoj fazi MMF je insistirao da se smanji ukupna potrošnja, što se moglo uraditi na razne načine, ali od sada traži bolje usmjeravanje transfera prema najugroženijim.

Slično je i s izdvajanjima za razne kategorije boračke populacije, što je glavni fokus Svjetske banke, a ne MMF-a, pa Christou nije govorio detaljnije o tom problemu, a koji je posebno izražen u Federaciji BiH.

Naglasio je da je za MMF važno i da ta izdavanja budu na održivoj osnovi. Ova davanja su dramatično rasla u proteklih nekoliko godina i u jednom trenutku mora doći do revizije primatelja da bi se osiguralo da li oni ispunjavaju kriterije te da se uradi imovinski cenzus za primatelje.

Za taj posao treba vremena, ali se mora početi, poručio je Christou.