"Odličan, 5+"
0

Okončan projekt prevencije maloljetničke delinkvencije

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Agencija za komunikacije "Mark IN" u suradnji s Ju jutsu klubom "Zmajevi u BiH" realizirala je projekt "Odličan, 5 plus" namijenjen prevenciji maloljetničke delinkvencije.

U saopćenju za javnost ističe se podrška načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u realizaciji i finansiranju tog projekta.

Direktor agencije Mark IN Boris Cigler smatra da je apsurdno da općine, kanton i Grad Sarajevo ne poštuju vlastiti Akcioni plan za prevenciju maloljetničke delinkvencije i tako se poigravaju ne samo sa sadašnjim generacijama, nego i budućim.

"Pokušali smo uraditi što je bilo do nas, te ćemo zasad morati napraviti pauzu. Zahvaljujem načelniku općine Stari Grad za dosadašnju podršku, te medijskim pokroviteljima projekta", prokomentirao je on.

Projekt "Odličan, 5 +!" realiziran je od oktobra prošle godine putem BHT 1, portala Sarajevo-x.com, Večernjeg lista, BBI led ekrana, a za kratko vrijeme ostvario je sjajnu gledanost i zadobio simpatije roditelja kojima je prvenstveno bio namijenjen.

U okviru 66 izdanja emisije "Odličan, 5+!" stručnjaci su roditelje savjetovali kroz četiri različite oblasti (Porodično vaspitanje danas; Rizici i zaštitne snage u djetetu, porodici, školi i okruženju; Porodica - roditelj u zakonodavstvu; Emocionalni razvoj i karakteristike dječijih emocija).

"Savjeti takve vrste itekako su korisni u današnjem vremenu u kojem svi 'trčimo za kapitalom', a sve manje vremena imamo za porodicu i pravilan odgoj djece", ističe se.

U saopćenju se naglašava da je problem maloljetničke delinkvencije kompleksan i akutan problem bh. društva čije rješavanje iziskuje sistematski angažman pojedinaca, ali i struktura u svim segmentima društva od roditelja, škola, zakonodavaca, policije, sudstva, te medija.

Inicijatori projekta Odličan 5+! smatraju da i mediji trebaju odigrati proaktivnu ulogu u rješavanju ovog problema, a ne biti puki provodnici mahom negativnih vijesti nakon što se incidenti dese. Namjera projekta "Odličan, 5+!“ je u afirmativnom kontekstu iskoristiti moć medija da bi utjecali na roditelje čija je uloga u borbi protiv ovog problema možda i najbitnija, navodi se.