BiH
0

Okončan glavni pretres u slučaju "Mišković", izricanje presude zakazano za 12. februar

FENA
Završnim riječima odbrane u srijedu je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončan glavni pretres protiv Predraga Miškovića (1965.), optuženog za ratni zločin protiv civila, a što se odnosi na ratna dešavanja u sarajevskom naselju Grbavica.

Ročište za izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 12. februar.

Odbrana smatra kako nema pouzdanih dokaza koji bi izvan svake sumnje potvrdili tužbene navode, odnosno odgovornost optuženog za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Branitelj optuženog, advokat Gavrilo Gunjak prigovorio je u pogledu kredibiliteta saslušanih svjedoka, ustvrdivši kako su njihovi iskazi dijelom kontradiktorni i temeljeni na posrednom kazivanju.

Podsjećajući na dijelove svjedočenja koji ne terete njegovog branjenika, Gunjak je predložio Sudu da Miškovića oslobodi optužbi, te da ga po izricanju presude pusti iz pritvora.

Optužba je na prošlom ročištu zatražila da se Mišković proglasi krivim i kazni po zakonu, te da mu se pritvor produži.

Optužba smatra kako su se u radnjama optuženog stekla sva bitna obilježja krivičnog djela ratnog zločina protiv civila, odnosno kako je dokazana Miškovićeva odgovornost za silovanje (povredu tjelesnog integriteta i zdravlja) i zastrašivanje i teror nad civilima nesrpske nacionalnosti.

Optužnica Miškovića tereti da je u septembru 1992. godine u tadašnjoj ulici Baneta Šurbata zajedno s Duškom Debetićem Dabom, uz psovke, udarce i prijetnje silovao jednu Bošnjakinju u čiji su stan ušli kroz prozor. Istu ženu navodno je silovao ponovno tokom 1993. godine.

Istovremeno, Mišković se tereti za zastrašivanje civila u spomenutoj ulici.