BiH
0

Okončan dokazni postupak u predmetu protiv Predraga Miškovića optuženog za ratni zločin

FENA
Predočavanjem dokaznih prijedloga strana u postupku u petak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Predraga Miškovića (1965.), optuženog za ratni zločin protiv civila, a u vezi s ratnim dešavanjima u sarajevskom naselju Grbavica.

Branitelj optuženog, advokat Gavrilo Gunjak predočio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo od 21. aprila 2003. kojom je optužbi oslobođen Žarko Pandurević koji se teretio za isto krivično djelo kao i njegov branjenik.

Gunjak navodi kako se i u tom predmetu u svojstvu oštećene pojavljuje ista osoba koja je svjedočila protiv optuženog Miškovića.

Stoga je odbrana predložila Sudskom vijeću da izvrši uvid u dijelove spomenute presude koji se tiču iskaza oštećene i drugih svjedoka, te nalaza i mišljenja vještaka, predočavajući, istovremeno, presudu Vrhovnog suda FBiH od 13. jula 2005. kojom je potvrđena spomenuta prvostepena presuda, odnosno odbijena žalba Tužiteljstva.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Nives Kanevčev je u sklopu dodatnih dokaza predočila prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo od 8. decembra 2004. u predmetu protiv Zorana Kneževića koji je oglašen krivim za isto krivično djelo (ratni zločin protiv civila) i osuđen na 10 godina zatvora.

I u ovom predmetu u svojsvu ugroženog svjedoka saslušana je ista osoba koja je svjedočila u pretresu protiv Miškovića.

Optužba je, nadalje, predočila presudu Vrhovnog suda FBiH od 14. aprila 2005. kojom je žalba odbrane u slučaju "Knežević" djelimično uvažena, a prvostepena presuda preinačena u pogledu visine kazne s 10 na osam godina zatvora.

U sudski spis uloženo je i rješenje Suda kojim se spomenutoj svjedokinji, čiji je identitet zaštićen, dodjeljuje status ugroženog svjedoka.

Ovim je okončan dokazni postupak u predmetu protiv Predraga Miškovića koga se tereti da je koristio pripadništvo srpskoj vojsci, kao i položaj u kojem se u ratu nalazilo nesrpsko stanovništvo te silovao, nečovječno postupao, zlostavljao i zastrašivao civile.

Prema tužbenim navodima, u septembru 1992. godine u tadašnjoj ulici Baneta Šurbata, sada Derviša Numića, Mišković je naoružan puškom i u uniformi zajedno s Duškom Debetićem Dabom, uz psovke, udarce i prijetnje silovao jednu Bošnjakinju u čiji su stan ušli kroz prozor. Istu ženu silovao je ponovno tokom 1993. godine.

Druga tačka optužnoga akta Miškovića tereti da je u jesen 1994. godine u istoj ulici zastrašivao civile tako što je prvo ispred zgrade potom i u stubištu ispalio rafal iz automatske puške te pijan lupao na vrata stanarima, a dvoje, od kojih je jedna bila 70-godišnja starica, prisilio da s njim krenu u njegov stan, gdje ih je uz prijetnju oružjem držao do narednog jutra.

Optuženog su, na temelju raspisane potjernice, uhapsili pripadnici Jedinice Državne granične službe BiH Trebinje u martu 2006. godine.

Haški tribunal (ICTY) utvrdio je u decembru 2001. godine kako je vođenje postupka u ovom predmetu u nadležnosti bh. pravosuđa, a optužnica protiv Predraga Miškovića potvrđena je 14. juna 2006.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća u ovom predmetu, sutkinja Adisa Zahiragić saopćila je kako će naredna ročišta biti održana 2. i 5. februara za kada je zakazano izlaganje završnih riječi strana u postupku.