Sud BiH
0

Okončan dokazni postupak protiv Lalovića i Škiljevića

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Uvođenjem više od 30 materijalnih dokaza odbrane Soniboja Škiljevića, okončan je dokazni postupak na suđenju za zločine u Kazneno-popravnom domu “Butmir” kod Sarajeva.

Soniboj Škiljević, zajedno s Radojem Lalovićem, tereti se za zločine počinjene u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Butmir” na Kuli kod Sarajeva, gdje su bili zatvoreni muškarci, žene i djeca nesrpske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, zatvorenici su držani u nehumanim uslovima i odvođeni na obavljanje prinudnih radova, zbog kojih su neki smrtno stradali.

Tužilaštvo smatra da je Lalović do kraja 1992. bio upravnik KPD-a, a krajem te godine njegov dotadašnji zamjenik Škiljević je i sam preuzeo funkciju upravnika i obavljao je do kraja 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da je 37 zatvorenika iz Kasindolske ulice boravilo u KPD-u, te da su sredinom maja 1992. odvedeni i ubijeni, a njihova tijela su pronađena 15 godina poslije, u masovnoj grobnici na Romaniji.

Tužilaštvo BiH počet će sa iznošenjem završne riječi 29. aprila.

Suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću počelo je u martu 2009., a Tužilaštvo je okončalo dokazni postupak u julu te godine, navodi BIRN Justice Report.