FUP
0

Okončan dio istrage o poslovanju hotela "Sunce"

FENA
Službenici Federalne uprave policije, vršeći istragu po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Mostar o poslovanju i privatizaciji hotela "Sunce" u Neumu, dostavili su nadležnom tužiteljstvu izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 14 osoba.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije, to su T. K. (1950.), L. P. (1959.), V. G. (1955.), A. B. (1951.), V. Š. (1957.), M. O. (1955.), B. Č. (1958.), R. J. (1959.), A. M. (1964.), V. S. (1966.), M. O. (1961.), S. S. (1957.), S. K. (1957.) i D. M. (1956.).

Postoji osnov sumnje da su ove osobe počinile više kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave, porezne utaje, pranja novca, obmane pri dobijanju kredita i drugih pogodnosti, te kaznena djela prijevare, pomaganja i lažnog predstavljanja.

Nakon što su službenici Federalne uprave policije izvršili pregled dokumentacije hotela "Sunce" Neum i obavili niz razgovora s većim brojem osoba došlo se do postojanja osnova sumnje da su ove osobe počinile kaznena djela na način što su, prilikom kupovine većinskog paketa državnog vlasništva hotela "Sunce", oformili ortačku grupu uposlenika hotela i dogovorili se da podignu kredit kako bi kupili 51,57 posto dionica hotela, nakon čega im je za iznos rate kredita uvećana plaća.

Također, nekolicini uposlenika je prilikom predaje zahtjeva za kredit unesen veći iznos plaće nego što su primali.

Daljnjom provjerom utvrđeno je da je pribavljeno više računa nekoliko firmi u koje su naknadno upisani troškovi za usluge, a koji su prikazani kao nova ulaganja u hotel.

Nadalje, prilikom isplate plaća uposlenima utvrđeno je da su uposlenici hotela primali linearno plaću od 55 posto prosječne netoplaće u FBiH putem bankovnih računa, dok je ostali dio plaće isplaćivan putem blagajne, a koji je prikazivan kao isplata naknada koje nemaju karakter plaće i na koji se ne uplaćuju porezne obveze.

Dosadašnjom istragom došlo se do postojanja osnova sumnje da je kroz otplatu kredita i fiktivno prikazivanje novih ulaganja nanesena šteta poslovanju hotela za više od dva milijuna KM i izbjegnuto plaćanje poreznih obveza u iznosu od gotovo 1,5 milijuna KM.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju s daljnjom istragom u ovom predmetu.