Tužilaštvo BiH
0

Okončalo dokazni postupak za zločine u Zvorniku

FENA
Izlaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH zaključilo je dokazni postupak na suđenju Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću, javio je danas BIRN- JUSTICE REPORT.

Tužilaštvo BiH okončalo je dokazni postupak na suđenju za zločine u Zvorniku ulaganjem materijalnih dokaza.

Predhodno je Tužilaštvo saslušalo sve svjedoke, te su zatražili da materijalne dokaze ulože naknadno zbog nemogućnosti da ranije dobiju potvrde i certifikate Međunarodnog krivičnog Suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), za priložene dokumente. U međuvremenu Odbrana je počela dokazni postupka koji se bliži kraju.

Tužilaštvo tereti Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića da su kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, učestvovali u zatvaranju i premlaćivanju civila zatočenih u zgradama zatvora, suda za prekršaje i zgradi “Novi izvor” u Zvorniku.

Prema optužnici, Sreten Lazarević je bio upravnik logora u kojem su držani zatočeni civili, dok su Stanojević, Marković i Ostojić bili čuvari.

Dokumenti koje je Tužilaštvo uložilo uglavnom se tiču uvođenja dokaza o postojanju oružanog sukoba na području Zvornika u periodu relevantnom za optužnicu. Također su prezentirali spisak pripadnika snaga rezervne policije u Zvorniku u augustu 1992. godine koji su bili zaposleni u zatvoru, na kojem se nalaze imena sve četvorice optuženih.

Na ročištu 21. augusta, Odbrana je nastavila sa ispitivanjem svjedoka saslušavši Miloša Batića koji je izjavio kako je u periodu od 1992. do 1993. godine radio sa Sretenom Lazarevićem na održavanju i servisiranju automobila "SUP-a Zvornik".

"Radio sam automehaničaske poslove, a Sreten autolimarske. Sitne poslove je radio u radionici, u gradu, a veće kod sebe kući", kazao je Batić.

Svjedok je rekao kako se nije smatrao bliskim prijateljem Lazarevića ali da je znao da je Sreten bio rezervni policajac "ali nisam nikada znao da je radio u zatvoru".

Batić je u sudnici prepoznao Slobodana Ostojića rekavši da ga poznaje od 1992. godine i da ima "visoko mišljenje o njemu".

"On je dobar čovjek i dobar radnik. Nikada ništa loše nisam čuo o njemu, nikada niko od povratnika se nije požalio na njega", zaključio je Batić.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. august.