Nezvanična statistika
0

Oko stotinu liječnika iz BiH živi i radi u Norveškoj

Piše: F. Borić
Radnom susretu pristustvovalo oko 25 liječnika
Radnom susretu pristustvovalo oko 25 liječnika
Oko stotinu medicinskih radnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine radi u Norveškoj, nezvanična je informacija rečena na nedavnom svečanom radnom susretu Ambasade BiH u Oslu sa medicinskim osobljem koje radi u ovoj skandinavskoj državi a porijeklom je iz naše države.

Susretu je prisustvovao i savjetnik za BiH u Sektoru za Zapadni Balkan u ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Kjetil Køber, kao i veliki prijatelj BiH profesor doktor Jacob Berklsland, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u BiH kao i uspješno realiziran projekat norveško-bosanske saradnje u oblasti zdravstva. Cilj ovog sastanka je bio da ambasada uspostavi kontakt sa doktorima porijeklom iz BiH i da se sagledaju mogućnosti za buduću saradnju na polju medicine.

Ambasadorica BiH u Norveškoj Elma Kovačević zahvalila pojedincima na samoinicijativnim vidovima saradnje između institucija za koje rade u Norveškoj i onih u BiH. Kovačević je naglasila da su upravo oni bitni i nezaobilazni fatori u promociji naše zemlje u Norveškoj.

Vrata ambasade širom otvorena

Istakla je da od skupa očekuje da nastavi daljnju saradnju s ciljem očuvanja kontakta sa domovinom, naglasivši da su vrata ambasade širom otvorena za sve dobre i korisne ideje i projekte bh. građana. Imajući u vidu da prema nezvaničnim informacijama u Norveškoj boravi oko stotinu medicinara iz BiH, ambasadorica je izrazila želju da se do sljedećeg susreta pokuša uspostaviti kontakt sa svim medicinarima nastanjenim u ovoj zemlji. Ovom prigodom se zahvalila Kraljevini Norveškoj na raznim projektima sa kojim podržavaju ekonomski i socialni razvoj, naglasivši da Norveška ulaže u razvoj pravosuđa, programe deminiranja, razvoj civilnog društva, ali i pruža pomoć u oblasti medicine. Ambasada zajedno sa norveškim ministarstvom vanjskih poslova trenutno radi na uspostavljanju projekta razmjene studenata dviju zemalja.

Norveško-bosanska klinika

Prisutnima se ovom prigodom obratio i prof.dr. Jacob Bergsland, medicinski direktor klinike "BH- Srce", koji je ovom prilikom upoznao prisutne sa uspješno realiziranim projektom norveško-bosanske saradnje u oblasti medicine, sa posebnim naglaskom na važnost realizacije web portala "e-Healt“, koji bi bio dostupan pacijentima i ljekarima.

Sastanku je prisustvovalo 25 doktora koji su pozdravili ovu ideju i izrazili želju za nastavkom ove saradnje. Svečanom radnom susretu nazočili su i entitetski ministri zdravstva Safet Omerović i Ranko Škrbić.

Treba napomenuti da u Norveškoj živi i radi oko 17 hiljada građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Mahom je riječ o izbjeglicama koje su spas našli u ovoj dalekoj skandinavskoj državi.