BiH
0

Oko 8.000 osoba se još vodi kao nestalo u BiH

SRNA
Foto: ICMP
Foto: ICMP
U BiH je oko 23.000 nestalih pronađeno i identifikovano, ali oko 8.000 osoba se još vodi kao nestalo, zbog čega je ključni izazov da se održi javni i politički fokus prema nastojanju da oni budu pronađeni, rekla je direktor Međunarodne komisije za nestale (ICMP) Ketrin Bomberger.

Bombergerova je naglasila da je ovaj zadatak sada teži jer se smanjio broj osoba koje se godišnje pronađu, zbog čega je potrebno uzeti u obzir i dodatne izvore informacija, kao što su fotografije iz vazduha da bi se locirale tajne grobnice.

Ona je za sarajevsko "Oslobođenje" istakla da ICMP nastavlja svoje aktivnosti u BiH i regionu i program za zapadni Balkan bi trebalo da se nastavi do 2016. godine.

Bombergerova je rekla da ICMP planira da svoje sjedište premjesti u Hag i da će u toku ove godine određeni broj osoblja početi da radi u Hagu.

Ona naglašava da ICMP radi sa BiH i zemljama regiona da bi se uspostavio regionalni spisak nestalih, da bi se potpomoglo uspostavljanje pouzdanije evidencije i uklonile duple evidencije nestalih, što bi pomoglo u rješavanju nadležnosti vezanih za traženje nestalih koji su prijavljeni za traženje u više od jedne zemlje.

Bombergerova je rekla da je sramotno da vlasti u BiH još nisu uspostavile fond za porodice nestalih lica nakon više od 10 godina od usvajanja Zakona o nestalim licima, koji propisuje njegovo uspostavljanje.

Ona je naglasila da nadležni u BiH na svim nivoima moraju nastaviti da provode temeljne preglede svih 11 mrtvačnica u zemlji da bi pomogle ICMP-u da shvati zašto se oko 3.000 koštanih uzoraka dobijenih od lokalnih vlasti ne podudara sa genetskim profilima više od 9.000 referentnih uzoraka koje je na dobrovoljnoj osnovi ICMP-u dostavilo više od 27.000 članova porodica sa nestalim srodnicima.

On je naglasila da su do sada posmrtni ostaci od oko 8.000 pojedinaca pronađeni i identifikovani upotrebom tradicionalnih sredstava, dok je 14.756 lica identifikovano do 2001. godine upotrebom DNK.

Bombergerova je rekla da bi mogli postojati problemi u slučajevima u kojima nije korištena DNK u svrhu identifikacije, zbog čega je važan pregled mrtvačnica.