BiH
28

Oko 500 volontera čisti Kanton Sarajevo u akciji "Let's do it"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oko 500 volontera danas će u sklopu akcije "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" čistiti Kanton Sarajevo - kazao je u izjavi za Agenciju Fena koordinator akcije Boždar Mihajlović.

Akciji kao i svake godine organizira Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke.

"Pridružilo nam se devet općina iz Kantona Sarajevo i u svakoj općini ćemo očistiti po dvije ili tri lokacije, dok ćemo u BiH čistiti više od 1.000 lokacija", objasnio je.

Dodao je da su svi volonteri dobili vreće i rukavice i vodu. Dio volontera jutros se okupilo na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović odakle su krenuli na Žutu tabiju i Bijelu tabiju.

"Volonterska akcija 'Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan' posvećena je prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, zaštićenih područja", objasnio je Mihajlović.

Podsjetio je da je u prošlogodišnjoj akciji učestvovalo 47.970 volontera iz BiH kada je prikupljeno oko 5.000 tona otpada.

U okviru ove akcije ove godine je omogućeno odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorištavanje te time dobiti novu vrijednost.