BiH
50

Oko 50 ljudi učestvovalo u akciji čišćenja mostarskog Starog grada

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Udruženje građana "Stari grad" Mostar organiziralo je danas akciju čišćenja Starog grada, koja je obuhvatila pranje ulica te čišćenje korita rijeke Neretve i platoa ispod Starog mosta.

Akcija čišćenja je krenula već u ranim jutarnjim satima sa pranjem ulica stare jezgre grada, a nastavljena je sa čišćenjem platoa ispod Starog mosta.

"Već dugi niz godina zaredom provodimo akciju čišćenja koja se odvija na više mjesta u gradu. Ove godine u akciji učestvuje oko 50 osoba. Interventna spasilačka služba očistila je Stari most i kule od trave i raslinja. Za nepristupačne dijelove obale rijeke Neretve pobrinuo se Kajakaški klub Neretva, dok je čišćenje korita Neretve proveo istoimeni Ronilački klub. Grupa volontera je očistila plato ispod Starog mosta”, kazao je Zoran Vlaho, član Interventne spasilačke službe Mostar.

Svake godine se, prema Vlahinim riječima, nakupi jedan veliki kamion krupnog otpada poput guma i metala koje ronioci izvade iz Neretve.

Akciji su se pridružili i članovi Sportsko ekološko udruženje Hercegovina, ronioci spasilačkog kluba “Volf” Foča i GSS Cernica.

Kako je stara jezgra grada destinacija mnogih turista koji dođu da posjete Mostar, ovom akcijom nastojalo se očistiti smeće koje se nakupljalo tokom zimskog perioda te urediti Stari grad, a posebno plato ispod Starog mosta, koje je omiljeno mjesto okupljanja Mostaraca tokom ljetnih noći.