HNK
0

Oko 4.000 radnika u štrajku upozorenja

FENA
Foto: RTM.ba
Foto: RTM.ba
Oko 4.000 radnika u osnovnim i srednjim školama te službenika i namještenika danas je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona održalo štrajk upozorenja.

Štrajk je održan zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, neusvajanja budžeta HNK-a te zbog toga što nije isplaćen zaostatak regresa za 2008. godinu.

Državni službenici i namještenici održavali su štrajk upozorenja od 10 do 11 sati, a u školama nije održan prvi sat u prvoj smjeni i neće biti održan prvi sat drugoj smjeni.

Po riječima predsjednika Sindikata srednjih škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josipa Milića, još niko iz vlasti nije kontaktirao predstavnike sindikata od kada su oni najavili štrajk upozorenja, što dovoljno govori koliko im je stalo do radničkih prava.

Svi sindikalni predstavnici složili su se kako je trenutna vlast u HNK-u veoma rastrošna te da ih ne zanimaju radnička prava, već samo njihovi lični interesi.

Predsjednik Neovisnog sindikata državnih službenika i namještenika u HNK-u Jakiša Stančić kazao je kako je njegov sindikat uputio brojne zahtjeve premijeru HNK-a te njegovim ministrima, ali da ni na jedan njihov zahtjev niko još uvijek nije odgovorio.

Stančić je napomenuo kako se Vlada HNK-a mora očitovati o namjerama stupanja u pregovore sa sindikatom oko sklapanja kolektivnog ugovora, koji je ponuđen još 2007. godine, zatim o efektima ranije donesenih mjera štednje, o namjeri smanjenja sredstava predviđenih za plate i primanja i slično.

Također, upozorio je i na to da njegov sindikat neće pristati ni na kakva smanjena sva dok vidi veliku rastrošnost ministara koji i nakon posla koriste službene automobile.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, sindikati osnovnih i srednjih škola te službenika i namještena najavljuju prosjede ispred zgrade Vlade HNK-a u Mostaru.