Svjetski dan astme
0

Oko 300 građana ispred BBI Centra izmjerilo plućnu funkciju

Sarajevo-x.com
Povodom Svjetskog dana astme danas je u Sarajevu na platou ispred BBI Centra građanima besplatno mjerena plućna funkcija.

Ova akcija organizovalo je Respiratorno udruženje u BiH u saradnji sa kompanijom GlaxoSmithKline, odnosno njihovim predstavništvom u BiH. Oko 300 građana iskoristilo je prisustvo ljekara specijalista-pulmologa, te im je izmjerena plućna funkcija, provjerili su stanje pluća, a shodno spirometrijskom nalazu, mogli su dobiti i odgovarajuće savjete.

Svjetski dan astme se provodi pod motom "Vi možete kontrolisati svoju astmu" i javna spirometrija je jedna od aktivnosti koje svake godine organizuje Globalna inicijativa za astmu (GINA). GINA je pokrenuta 1993. godine kako bi se u saradnji sa zdravstvenim radnicima i službenicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta osigurali ujednačeni terapijski pristupi astmi.

Svjetski dan astme se obilježava svakog prvog utorka u maju, u periodu proljeća kada bolest ima intenzivniju aktivnost, te je to pravo vrijeme da se široj javnosti skrene pažnja na njenu sve veću učestalost. Prvi put Svetski dan astme je obilježen 1998. godine u 35 zemalja svijeta. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme.

Inače, 2010. godina je proglašena godinom plućnog zdravlja. Iako disanje i život predstavljaju neodvojivu sponu, plućno zdravlje nije na top ljestvici zdravstvenih tema. Svake godine od respiratornih oboljenja umire više od 10 miliona ljudi, a stotine miliona ljudi se bore za dah svaki dan – zbog astme, HOPBa, karcinoma pluća te upale pluća. Zbog toga je Forum Internacionalnog respiratornog udruženja (FIRS) 2010. na svojoj 40. konferenciji održanoj 6. decembra u Meksiku, 2010 proglasio Godinom plućnog zdravlja, sa sljedećim ciljevima: podići svijest o zdravlju pluća, osigurati resurse za borbu protiv plućnih bolesti, angažovati što više zemalja da potpišu Konvenciju o kontroli pušenja u saradnji sa WHO, povećati fondove koji ulažu u razvoj novih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti, utjecati na zdravstvene sisteme s ciljem osiguranja potrebnih lijekova pacijentima i lobirati za unaprijeđenje zakona s ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti još 100 miliona oboljelih od astme u svijetu. Međunarodna istraživanja pokazuju da preko 50% pacijenata sa astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života zbog lošekontrole astme, te preko 90% pacijenata sa astmom još uvijek smatra da su simptomi uobičajeni normalan dio života. Cilj obilježavanja Svjetskog dana astme ove godine je, između ostalog, podstaći državne institucije, zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike u unaprijeđenju kontrole astme i smanjenju broja hospitalizacija zbog astme za 50% do 2015. godine.

Pacijenti sa astmom i dalje precijenjuju stepen kontrole astme, te se 40% loše kontrolisanih pacijenata sa astmom smatra potpuno ili dobro kontrolisanima, uprkos simptomima koje osjećaju. To znači da pacijenti ne prijavljuju simptome astme tokom posjete ljekaru i nepotrebno podnose simptome astme.

Liječenje astme danas je usmjereno ka postizanju kontrole astme što omogućava normalan kvalitet života te aktivan i ispunjen život pacijenata sa astmom. Cilj liječenja astme prema GINA smjernicama jeste postići i održati kontrolu astme, što se može postići kod većine pacijenata pravilnim pristupom i izborom liječenja.