BiH
0

Oko 28.000 Brčaka neopredijeljeno za koji entitet će glasati

SRNA
Brčko
Brčko
Građani Brčko distrikta koji se još nisu izjasnili za političke kandidate kojeg entiteta će glasati na predstojećim opštim izborima u BiH, mogu to da urade još danas do 18.00 sati ili u suprotnom neće moći glasati 3. oktobra.

Šef Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Zekerijah Osmić rekao je da se od 30.900 građana distrikta koji nemaju određenu entitetsku opciju za glasanje na predstojećim opštim izborima, samo 2.213 odazvalo kampanji koju je provelo ovo odjeljenje od 7. juna do 19. jula.

Prema njegovim riječima, među novoizjašnjenima su većinom mladi ljudi koji su upravo stekli punoljetstvo, a da oko 28.000 građana koji nemaju određenu biračku opciju, ili ne žive u Brčko distriktu ili nisu željeli da se izjasne, te da oni neće moći da glasaju 3. oktobra.

"Može se reći da je ova akcija odlično izvedena na terenu i da su svi oni koji su željeli da se opredijele za opciju koju žele mogli to učiniti u proteklih mjesec i po dana", rekao je Osmić. 

On je dodao da građani još danas do 18.00 sati mogu da se izjasne o entitetskoj opciji u prostorijama Izborne komisije Brčko distrikta.

Građani Brčko distrikta imaju ekskluzivno pravo da se prije opštih izbora u BiH opredijele da li će glasati za  kandidate političkih partija iz Republike Srpske  ili Federacije BiH.