I dalje bez Zakona o oružju
0

Oko 19 posto nelegalnog naoružanja u BiH

Sarajevo-x.com
S obzirom da su delegati u državnom parlamentu spriječili usvajanje Zakona o oružju, u Bosni i Hercegovini još nije neuređena oblast nabavke, držanja, nošenja i prometa oružja.

Usvajanje ovih zakona se smatra jednim od prioriteta ove zemlje na njenom puta ka euroatlantskim integracijama, ocijenile su međunarodne organizacije.

U radnoj grupi za izradu ovog zakona, koju je jednoglasno imenovalo Vijeće ministara BiH, nije učestvovao predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, koji je osporio ustavni osnov i nadležnost institucija Bosne i Hercegovine za donošenje predloženog zakona.

Podsjećamo, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo Prijedlog zakona o oružju, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i poslalo u parlamentarnu proceduru, ali su njegovo usvajanje spriječili poslanici iz RS-a u državnom parlamentu.

Neuređenost ove oblasti najbolje se ogleda u različitoj zakonskoj legislativi koja postoji u entitetima i pojednim kantonima. Tako naprimjer, neki kantoni kao što su Kanton Sarajevo i Srednjebosanski kanton, te Distrikt Brčko, usvojili su svoje zakone, dok neki kantoni, s određenim izmjenama, primjenuju Zakon o oružju i municiji bivše SFRJ. Republika Srpska ima Zakon o oružju koji je donijela Narodna skupština RS-a 2007. godine.

Također, prema nekim procjenama, oko 19 posto nelagalnog naoružanja, nalazi se u posjedu građana Bosne i Hercegovine.

Pored toga, razlozi za donošenje i usklađivanje ovog Zakona sa zakonodavstvom Evropske unije su harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa komunitarnim pravom, uspostavljanje jedinstvenog pravnog okvira u oblasti oružja i municije, usaglašavanje procesa licenciranja i izdavanja dozvola za nošenje oružja i poboljšanja i unaprjeđenja registra oružja, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Usvajanjem zakona također bi bilo uređena identifikacija i registrovanje svih imalaca oružja, uključujući ovlaštene prodavce i uvoznike, unaprjeđenje uvoznih i izvoznih politika iz oblasti oružja i municije, jačanje borbe protiv nelegalne trgovine oružja, namjenjenog za civilnu upotrebu, sprječavanje distribucije registrovanog oružja na crnom tržištu, kao i unaprjeđenje bezbjednosne politike u cijelosti.