Ambasador Šeta vraćen u BiH
0

FOTO / Oko 120 državljana BiH ostali u Libiji jer vole tu zemlju

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Oko 120 državljana BiH, većinom medicinskih sestara i onih koji su zaljubljeni u Libiju, još se nalaze u ovoj zemlji u kojoj se vode sukobi između snaga lojalnih lideru Muameru Gadafiju i revolucionara.
Ferhat Šeta i Zoran Perković
Ferhat Šeta i Zoran Perković
Ovo je danas u Sarajevu izjavio ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta, koji je povučen iz Tripolija nakon što je i BiH u Vijeću sigurnosti UN-a glasala za uspostavu zone zabrane letova, čime su omogućeni udari zapadne avijacije protiv Gadafijevih snaga.

MVP u kontaktu s građanima BiH u Libiji

Šeta je, međutim, istaknuo da su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ambasada u Tripoliju u stalnoj telefonskoj vezi s preostalim bh. državljanima u Libiji, kojima su data uputstva kako da se jave u slučaju potrebe. Oko 30 posto ovih bh. državljana nalaze se na istoku Libije, koji kontroliraju revolucionari, a ostali su uglavnom u Tripoliju i okolini.

Nakon njegovog odlaska, Ambasada BiH u Libiji je ostala otvorena na tehničkom nivou, kao što je slučaj s većinom drugih zemalja, a Šeta kaže da su je nakon poziva na konsultacije od Tripolija do granice s Tunisom išao uz punu pratnju i pomoć zvaničnih libijskih organa.

Različite informacije o revolucionarima

Upitan da kaže više o revolucionarima koji kontroliraju istok zemlje, rekao je da s njima nije imao susreta i da mu nedostaje informacija. Po onome što zna, Šeta kaže da se radi o Libijcima i "njihovim pomagačima" o kojima postoje različite informacije.

Ferhat Šeta (Foto: Fotoservis)
Ferhat Šeta (Foto: Fotoservis)
Iako iz naše perspektive Libija možda izgledala monolitno, Šeta naglašava da je ona više od drugih arapskih zemalja organizirana plemenski. U zemlji je oko 130 plemena, od kojih je 30 glavnih, a od tih 30, 20 su uz Gadafija od njegovog dolaska na vlast 1969. godine, a 10 su uvijek bili opozicija. Libija nije monolitna ni etnički. Osim Arapa, u njoj žive Berberi i Tuarezi, tzv. "plavi ljudi". Također, na jugu zemlje žive arabizirani crnci.

Šetina želja je da sukobi prestanu što prije i da se rješenje nađe među Libijcima, ali nije mogao prognozirati da li će Gadafi ostati na vlasti.

Evakuirano 827 bh. građana iz Libije

Ukupno je uz pomoć MVPBiH i Ambasade BiH u Tripoliju evakuirano 827 bh. državljana u velikoj humanitarnoj operaciji.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Šeta je govorio da se zbog nevjerovatnog medijskog izvještavanja odjednom stvorila situacija u kojoj se pokrenulo 2,5 miliona stranaca koji su živjeli u Libiji. Oni su zakrčili ceste, aerodrome, luke i odjednom je nastao kolaps. Zato je bio težak zadatak naći 1.200 bh. državljana među tih 2,5 miliona na velikom prostoru.

Ipak, naglasio je da su obje sukobljene strane dobro postupale s bh. državljanima.

Ova velika humanitarna operacija izvlačenja bh. državljana izvedena je časno, iako s malim sredstvima, ocijenio je Šeta. Pritom je naveo i neke zanimljive slučajeve prilikom evakuacije, naprimjer kada je jedan čovjek iz Fojnice uspio da se dokopa aviona za evakuaciju, ali je u Libiji ostavio vlastitu suprugu i djecu!