BiH
30

Okić: Novim Zakonom o policiji RS-a prvi put zaštićena konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Prijedlogom zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske prvi put zaštićena je konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu i to na osnovu amandmana koje je uputila koalicija Domovina, rekao je za Klix.ba Mihnet Okić predsjednik Kluba poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a.

Narodna skupština RS-a usvojila je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima oko kojeg se posebno digla prašina zbog činjenice da su brojni faktori usvajanje ovog zakona označili kao uvođenje "policijske države".

Zastupnici iz koalicije Domovina u toku rasprave o Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a upozorili su ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača da se ne koristi terminom "policijska država" nego izrazom "policijski entitet".

Okić ističe da je Prijedlog zakon o policiji i unutrašnjim poslovima bio za bošnjačke poslanike neprihvatljiv i da su mislili kako je on stavljen na dnevni red da prođe zajedno uz Prijedlog zakon o radu oko kojeg se također diglo dosta prašine.

Dodaju da su zbog toga detaljno razradili Prijedlog zakona nakon čega su tražili razgovore s Vladom RS-a i ministrom unutrašnjih poslova vezanim za popravku tih rješenja.

"Mi smo posije toga uložili pet amandmana i svi su prihvaćeni. Amandmani su bili u smislu popravke tog zakonskog rješenja, a prvenstveno na račun konstitutivnih naroda koji nisu bili tretirani tim zakonom u smislu debalansa zapošljavanja druga dva konstitutivna naroda", rekao je Okić.

On je dodao da su amandmanima uspjeli da u Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima prvi put uđe odredba kojom su se zaštitili Bošnjaci i Hrvati u manjem bh. entitetu.

"To je bio način kako bi popravili stanje koje je katastrofalno u toj strukturi gdje nemamo više od pet posto zaposlenih Bošnjaka, odnosno 1,2 posto zaposlenih Hrvata. To je neprihvatljivo", kazao je Okić.

Okić smatra da se ovim zakonom ne pravi "policijski entitet" ističući kako se u Prijedlogu tretira materija koja obrađuje specifičnu tematiku, a to su unutrašnji poslovi i policija.

"Zna se šta treba da tretira taj zakon. I drugi zakoni su sličnog sadržaja. Reagovali smo na uvođenje dva čina koja su različita u odnosu na druge strukture u BiH. Dobili smo pojašnjenja da to nije ništa posebno", rekao je Okić.

Klub poslanika Domovine reagovao je i na nadležnosti predsjednika RS-a, a Okić ističe kako je poslanicima predočeno da su iste nadležnosti predsjednika na snazi već deset godina.

Koalicija Domovina uložila je na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i amandmane na Prijedlog zakona o radu.

Okić je kazao je da su amandmane uložili subjekti počev od sindikata, poslodavaca i drugih političkih stranaka, te da su brojni amandmani i prihvaćeni.

"Vidjeli smo da je to bila izvjesna popravka i prihvatili smo takvo rješenje Prijedloga zakona o radu u RS-u. Mislim da ovakav Prijedlog nije loše rješenje", rekao je Okić.

Okić je stava da je jako ružno bilo nasilno izbacivanje predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranke Mišić iz zgrade Narodne skupštine RS-a.

"Izgledalo je dosta ružno. To je poslalo jednu ružnu sliku iz ovog entiteta. Moglo je dosta na ljepši način da se sve odvija samo da je ranije bilo razgovora sa partnerima", zaključio je Okić.