BiH
47

Okić: Mislim da će Valentin Inzko zabraniti održavanje referenduma u RS-u

Piše: Er. M.
Mihnet Okić
Mihnet Okić
Nakon sastanka predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa rukovodstvom RS-a na kojem nisu dali podršku održavanju referenduma o Danu RS-a predsjednik Kluba poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić izjavio je za Klix.ba da uopće nije bilo potrebe da se ide "po pamet u Beograd".

Okić dodaje da je posljednjih dana uočljivo kako predstavnici vlasti iz Republike Srpske generalno ublažavaju retoriku o referendumu o Danu RS-a.

"Bilo bi pametno da odustanu od referenduma. Očekujem da će međunarodna zajednica i Vijeće za implementaciju mira u BiH dodatno djelovati i zabraniti održavanje referenduma", rekao je Okić.

Navodi da bi takva odluka međunarodne zajednica bila poželjna zbog mira u BiH. Na drugoj strani on smatra da Narodna skupština RS-a neće povući odluku o raspisivanju referenduma s obzirom na to da je riječ o godini u kojoj se održavaju lokalni izbori.

"Male su šanse da NSRS povuče svoju odluku jer je već krenula predizborna kampanja. Jednim dijelom je sve to i rađeno, a stava sam da se ide u dobrom pravcu da se zabrani taj referendum", kazao je Okić.

Ističe da nije zadovoljan potezima međunarodne zajednica i PIC-a s obzirom na to da se ovaj organ nije još uvijek jasno odredio i zabranio referendum.

"Mislim ipak da se ide jednim laganim načinom ublažavanja i da će visoki predstavnik zabraniti referendum u RS-u", rekao je Okić.

Na kraju razgovora zaključio je da u narednom periodu očekuje jasno određenje visokog predstavnika Valentina Inzka.