BiH
62

OIK Čelić demantuje navode DF-a: Sve aktivnosti sprovedene u skladu sa zakonom

Piše: A. K.
Iz Općinske izborne komisije (OIK) Čelić demantovali su navode Demokratske fronte (DF) koji su objavljeni na portalu Klix.ba, a vezano za rad spomenute komisije.

U demantiju Općinske izborne komisije Čelić koji je potpisan od predsjednice Elvire Muminović, stoji da je Općinska izborna komisija sve svoje izborne aktivnosti, uključujući i imenovanja članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, sprovela u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH te Uputstva o utvrđivanju, kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora.

"Posebno je bitno naglasiti da je Općinska izborna komisija, u skladu sa žrijebom utvrđenim redoslijedom političkih subjekata koje je dostavila Centralna izborna komisija BIH, izvršila dodjelu pozicija u biračkim odborima te od političkih subjekata tražila da dostave svoje prijedloge za biračke odbore. S obzirom da određeni politički subjekti nisu dostavili traženo, Općinska izborna komisija je na njihova mjesta imenovala druga lica u skladu sa Izbornim zakonom", stoji u demantiju.

Dalje, kako je navedeno, nakon obavezne obuke i provjere znanja, Općinska izborna komisija Čelić je dodatno razriješila dužnosti sve one članove koji nisu prisustvovali obaveznoj obuci i koji nisu uspješno položili test znanja te su na njihova mjesta imenovane osobe u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima.

"Na kraju, želimo konstatovati da potpisnik objavljenog teksta (Demokratska fronta) nije ovjeren politički subjekt u osnovoj izbornoj jedinici Čelić te kao takav ne učestvuje na Lokalnim izborima 2016. godine", zaključuje se u demantiju.

Podsjetim, osudeći prema najavama neformalne koalicije šest političkih stranaka u općini Čelić održavanje lokalnih izbora u toj općini bi moglo biti blokirano, zbog sumnje na izbornu krađu.

Kako je navedeno u saopćenju DF-a Čelić, koja je dio neformalne koalicije, a koje je objavljeno na našem portalu, "nakon žrijebanja, edukacije, ispitivanja te konačnog potvrđivanja predsjednika, potpredsjednika i članova komisije biračkog odbora OIK Čelić koja je pod apsolutnom kontrolom SDA, što potvrđuje da je na mjestu predsjednika ista osoba koja je bila i kandidat za općinsko vijeće 2012. godine, na mjesta navedenih pozicija su postavljeni članovi koji su pristrasni SDA-u i nad kojim imaju apsolutnu kontrolu, ujedno izostavljajući predložene članove ispred šest političkih partija koje sačinjavaju neformalnu koaliciju".