BiH
0

OIA: Prodajom Maršalke izvršena najveća pljačka studenata u historiji ove zemlje

Sarajevo-X
Povodom odluke Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH o prodaji dijela zemljišta u okviru bivše kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu za gradnju ambasade SAD-a, Omladinska Informativna Agencija se oglasila saopštenjem za javnost.

U saopštenju stoji:

Uprkos 7000 potpisa na peticiji i 30-tak zahtjeva potpisanih od strane nevladinih organizacija iz cijele BiH, uprkos 500 mladih ljudi pokislih do kože koji su protestvovali ispred zgrade Parlamenta i lobiranja svih delegata koji su preko 70 minuta raspravljali na sjednici o prodaji Maršalke i imali dvosatnu pauzu oko usaglašavanja, Dom naroda je potvrdio odluku o prodaju dijela zemljišta bivše kasarne Maršal Tito za izgradnju američke ambasade.

Tim činom izvršena je najveća pljačka studenata u historiji ove zemlje i ona opravdava svaki odlazak mladih iz ove zemlje, te govori koliko država drži do njihovih interesa i potreba. Šansa za izgradnju studentskog kampusa u formi zamišljenoj master planom iz 2000. godine, nikada neće biti ostvarena.

Dom naroda sa svojom odlukom samo je potvrdio kako političari ove zemlje jedino mare za svoje i interese velikih svjetskih sila, a da ih mladi uopće ne zanimaju. Također, poručujemo hrabroj desetki koja je glasala za pljačku studenata i unakažavanje centra Sarajeva: Pamuku, Neimarliji, Brki, Spajiću, Zrnu, Filipoviću, Jukiću, Šiljegoviću, Radovanoviću i Pajiću da dobro razmisle hoće li se kandidovati 2006. godine jer Ambasada SAD-a zauvijek će ostati simbol njihove nekompetentnosti i neozbiljnosti. Mladi vam to neće nikada zaboraviti!

Zanimljivo je da nam je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović danas poslao eko policiju zbog plakata kampanje, umjesto da je dao ostavku na mjesto ministra, jer je inteligentno ponudio lokaciju maršalke SAD-a.

Ipak, ne možemo, a da ne iskažemo i zadovoljstvo našom kampanjom protiv prodaje Maršalke, prvenstveno zato jer je većina građana ove zemlje dobila priliku da potvrdi svoje mišljenje o ne brizi vlasti za mlade i budućnosti ove zemlje. Također smo sretni jer u toku ove kampanje nismo bili sami, jer su mnoge organizacije, institucije i pojedinci stali na našu stranu i podržali u borbi protiv prodaje budućeg stjecišta znanja.

Iskoristili bi ovu priliku da se zahvalimo svim medijima i novinarima koji su izvještavajući o ovoj temi pomogli u osvješćivanju javnosti naše zemlje kada je u pitanju vlast i njihova briga za interese mladih, stoji u saopštenju Omladinske Informativne Agencije.