BiH
0

OIA organizirala edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima

FENA
U okviru projekta "Lokalne vlasti i mladi", Omladinska informativna agencija BiH (OIA) organizirala je od 19. do 23. decembra na Jahorini tri treninga za edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima, prije svih općinskih službenika za mlade, savjetnika za mlade, te mladih iz različitih organizacija.

Treninzi su prilika da se učesnicima promovira priručnik "Lokalne vlasti i mladi" koji predstavlja skup konkretnih koraka (elemenata, dokumenata i procedura) za razvoj politike prema mladima na lokalnom nivou.

Kako je saopćeno iz OIA-e, priručnik pomaže lokalnim vlastima da kreiraju efektivnu politiku prema mladima, te da ostvare uspješnu saradnju s mladima i omladinskim organizacijama radi poboljšanja položaja mladih.

U skladu sa temama koje obrađuje priručnik, prvi trening posvećen je informiranju mladih na lokalnom nivou, drugi obrađuje proces razvoja jedne strategije/politike za mlade na lokalnom nivou, a treći analizira modele za participaciju mladih na lokalnom nivou.

Kreiranje lokalne politike prema mladima ili omladinske politike trebao bi da bude cilj svake lokalne vlasti u BiH koja želi sistemski urediti svoju brigu prema mladima i tako odgovoriti na njihove potrebe.

Prema ocjeni OIA-e, lokalne vlasti su kreiranju i implementaciji omladinske politike pristupile s malo ozbiljnosti, tako da danas u BiH imamo tek 40-tak službenika za mlade i svega par općina koje imaju usvojenu lokalnu politiku prema mladima.

Također, dosadašnje vlasti u svom četverogodišnjem mandatu nisu učinile mnogo za mlade. I dalje nemamo usvojene zakone koji bi poboljšali položaj mladih, njihovo obrazovanje i zapošljavanje, dok je odluka o formiranju Odjela za mlade pri Ministarstvu civilnih poslova i dalje mrtvo slovo na papiru.

Ono što se od novih vlasti očekuje nije samo da pokrpe ono što bivše nisu, već da ubrzanim tempom pristupe rješavanju ključnih problemima mladih i da ih zajedno sa njima rješavaju, saopćeno je iz OIA-e.