BiH
0

OIA: Budućnost studenata u rukama branitelja vitalnih nacionalnih interesa

NINA
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati u utorak, 21. januara donijet će se odluka o prodaji 44.175 kvadratnih metara Maršalke Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ukoliko 15 delegata Doma naroda većinom glasova donesu odluku o prodaji, proces je završen i bit će izvršena najveća pljačka studenata u historiji BiH", kazao je predsjednik Omladinske informativne agencije BiH Jan Zlatan Kulenović. On je dodao da je preko 30 nevladinih organizacija uputilo zahtjev delegatima Doma naroda, u kojima traže da se ne potvrdi odluka o prodaji djela Maršalke već da se održi javna rasprava o toj temi.

Osim nevladinih organizacija i preko 7.000 građana je dalo podršku mladima. "Valjda 47.000 studenata, 50.000 srednjoškolaca, 800.000 mladih ima pravo reći što želi", kazao je Kulenović.

Kulenović je obrazložio glavne argumente zašto se ne treba prodati Maršalka. "Ukoliko se proda 25 posto teritorija Maršalke, onda neće postojati Fakultet arhitekture, specijalni laboratorij za istraživanja, centar za dizajn, dvorana i prostor za slobodno vrijeme studenata, savjetovalište i slično", kazao je on.

Prema Kulenovićevim riječima, već je preko šest miliona KM uloženo u pojedine objekte u Maršalci, a postignuti su i načelni dogovori s pojedinim zemljama poput Turske i Japana da se potpomogne finansiranje pojedinih objekata predviđenih izgradnjom kampusa.