BiH
0

OIA BiH: Obilježavanje Međunarodnog dana mladih - let 77 balona

FENA
Povodom 12. augusta – Međunarodnog dana mladih, Omladinska informativna agencija Bosne i Hercegovine (OIA) danas je ispred Parlamentarne skupštine BiH organizirala simbolično obilježavanje ovog praznika.

Sa platoa ispred Parlamentarne skupštine BiH pušteno je 77 balona, jer je i 77 posto mladih izrazilo želju da "odleti" iz ove zemlje.

"Ovo je prilika da se mjesec i pol prije općih izbora osvrnemo na položaj mladih i potrebu da političke partije koje žele vlast moraju imati konkretnu ponudu za mlade", kazao je novinarima izvršni direktor OIA Jan Zlatan Kulenović.

"Mladi ljudi u BiH nemaju puno razloga za slavlje i svečanosti povodom ovog velikog, njima posvećenog praznika. Radije se na ovaj dan prisjećaju svih problema koji su i dalje prisutni i na koje bh. političarima već godinama ukazuju", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, 45 posto mladih je nezaposleno a više od 100.000 njih je napustilo BiH nakon Daytona. Najčešći razlozi za odlazak mladih su loš obrazovni sistem, nezaposlenost, bezperspektivnost i nestabilna politička situacija.

Kulenović je naglasio kako je BiH predzadnja u Evropi po reformi visokog obrazovanja, te da samo jedan posto mladih misli da može uticati na politička zbivanja.

On je istaknuo kako je 2006. izborna godina i da građani 1. oktobra izlaskom na izbore svoju ličnu i sudbinu više stotina hiljada mladih mogu uzeti u svoje ruke.

OIABiH traži od političkih partija da u svojim izbornim platformama mladima ove zemlje ponude nešto konkretno.

OIA je u okviru kampanje "Razdrmaj državu" realizovala niz aktivnosti (40.000 pisama za političke partije, sastanci sa rukovodostvima osam ključnih političkih partija, dokument Agenda mladih sa upitnikom za sve partije, informiranje preko 30.000 mladih o izbornom procesu i političkom sistemu itd.).

Generalna Skupština UN-a je 17. decembra 1999. u svojoj rezoluciji 54/120 podržala preporuku sa Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade (8.-12. augusta 1998., Lisabon) da se 12. august proglasi Međunarodnim danom mladih.

Skupština je poručila da se javnim informativnim aktivnostima podrži Dan mladih, kako bi se promovirala veća svjesnost o Svjetskom programu akcije za mlade u 2000. i poslije usvojenog od Generalne skupštine 1995. (rezolucija 50/81).