BiH
0

Ohrid: Susret Silajdžić-Mesić

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dogovorili su u petak navečer u Ohridu, na marginama 15. susreta predsjednika zemalja centralne i jugoistočne Evrope, aktivnosti na zajedničkom nastupu dviju zemalja na trećem tržištu.

Ocijenivši suradnju BiH i Hrvatske vrlo dobrom ali s nekoliko još otvorenih pitanja, Silajdžić je najavio razgovor s predstavnicima Vlade Hrvatske o luci Ploče, prolazu kroz Neum, Pelješačkom mostu i drugim pitanjima na Međudržavnom vijeću koje će biti organizirano u Sarajevu.

Predsjednik Mesić istakao je značaj dobrosusjedskih odnosa te u delegaciji koja će doputovati u Sarajevo najavio i dolazak premijera Vlade Hrvatske Ive Sanadera.

"Na vijeću u Sarajevu ćemo svakako detektirati određena pitanja i uputiti na one adrese koje su zadužene za njihovo riješavanje. Vijeće će biti prilika da se konkretno kaže šta je to što moramo razjasniti i ko je zakazao da ta pitanja već nisu riješena", kazao je Mesić.

Plenarnom sesijom o ekonomiji i energiji, u subotu će u Ohridu biti nastavljen sastanak predsjednika zemalja centralne i jugoistočne Evrope uz obraćanje i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića.