Nikola Špirić
0

Ohrabrenje za put u EU i NATO

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je u Sarajevu da očekuje da će posjeta potpredsjednika SAD Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javiera Solane ohrabriti sve da rade na ubrzanju puta BiH ka EU i NATO-u.

"Vrijeme nekog jalovog nadmudrivanja i pravljenja dodatne močvare od BiH trebalo bi da bude iza nas" - izjavio je Špirić novinarima nakon sinoćnjeg sastanka sa Bidenom i Solanom.

Prema njegovom mišljenju, Bidenovu i Solaninu posjetu BiH treba posmatrati u smislu da postoji jedinstveno gledanje SAD i Evrope na poziciju BiH. 

Potpredsjednik SAD Joseph Biden najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji je posjetio BiH. On se juče obratio poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH. 	

Bajden se tokom posjete BiH sastao sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH, a sutra boravi u Beogradu.

Solana će danas u nastavku posjete u Sarajevu razgovarati sa komesarom Policijske misije EU Stefanom Felerom o statusu planova za pojačani angažman EU i prioritetima eventualnog narednog mandata ove policijske misije.