BiH
0

OHR: Zabrana raspolaganja državnom imovinom do 30. septembra

FENA
Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling danas je objavio Odluku kojom produžuje važenje državnog i entitetskih zakona kojima se privremeno zabranjuje raspolaganje državnom imovinom do 30. septembra.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je apelirao na vlasti BiH, Federacije BiH i Republike Srpske da postignu dogovor o raspodjeli prava i odgovornosti u vezi s ovom imovinom prije tog roka.

Zabrana raspolaganja državnom imovinom koja je prvobitno nametnuta 21. marta 2005. godine ističe sutra (31. maja).

Komisija koju je osnovalo Vijeće ministara BiH u decembru 2004. godine, a koja je imala mandat da utvrdi pravo nad državnom imovinom i izradi nacrt zakona za upravljanje tom imovinom, nije uspjela u svom zadatku zbog nepopustljivosti na visokom političkom nivou koja je sprječavala bilo kakav napredak.

U OHR-u ističu da je državna komisija imala mandat da osigura da prava nad državnom imovinom budu raspodijeljena na način koji je u skladu s odgovarajućim nadležnostima države, entiteta i Distrikta Brčko prema Ustavu.

To je obično slučaj u decentraliziranim zemljama, ali zbog nivoa političke volje Komisija nije uspjela da postigne bilo kakav napredak.

Danas je visoki predstavnik pozvao da se vode pregovori i da se potpiše sporazum o državnoj imovini između vlada najkasnije do 30. septembra.

On je također pozdravio inicijativu Vijeća ministara da imenuje nove članove Komisije za državnu imovinu kako bi Komisija bila osnažena, te pozvao da se proces završi što je prije moguće.

Pored toga apelirao je na vlade da produže mandat Komisije za državnu imovinu kako bi mogla izraditi nacrt zakona u skladu sa sporazumom postignutim između vlada.

-Pošto ne postoje sveobuhvatni zakonski propisi koji utvrđuju podjelu nadležnosti u vlasništvu nad i upravljanju državnom imovinom bio sam primoran da intervenišem kako bih zaštitio interese cjelokupne zemlje, rekao je Schwarz-Schilling.

Definiranje prava vlada države, entiteta i Distrikta Brčko nad postojećom državnom imovinom je i dalje značajan aspekt obaveza BiH da izradi i predstavi tržišnu ekonomiju i njene integracije u evropske i atlantske institucije, saopćeno je iz OHR-a.