BiH
193

OHR: Vlasti RS-a da omoguće Bošnjacima da svoj jezik zovu bosanskim jezikom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
OHR poziva vlasti RS da se pobrinu da službeni dokumenti priznaju naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj to jeste bosanski jezik te stoga omoguće Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS, rečeno je za Klix.ba iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) je 6. juna 2016. godine prihvatio odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj konstitutivni narodi i Ostali imaju ustavno pravo da daju ime svom jeziku, te da Ustav RS ne osporava to pravo. Upravni odbor PIC-a je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući i vlasti Republike Srpske, da ovo pravo priznaju jednako za sve konstitutivne narode i Ostale", ističu iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH pozvao je vlasti manjeg bh. entiteta da se pobrinu da službeni dokumenti priznaju naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj i da omoguće Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS-u.

Podsjećamo, učenicima osnovne škole na području Općine Srebrenica u đačke knjižice bit će upisan "jezik bošnjačkog naroda" a odluka je donesena na Sjednici nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da Bošnjaci mogu svoj jezik zvati kako hoće, ova odluka se ne poštuje u manjem bh. entitetu.