BiH
0

OHR: Vlada RS-a uvodi diskriminaciju među starim deviznim štedišama

FENA
Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) smatra da jučerašnja odluka Vlade Republike Srpske da izda obveznice za obaveze nastale po osnovu stare devizne štednje očito krši odluku Ustavnog suda BiH, te da će napraviti diskriminaciju među vlasnicima računa stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini.

Ovo također predstavlja jasno kršenje zakonskih odredbi o staroj deviznoj štednji na državnom nivou, saopćeno je iz OHR-a.

OHR podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2. decembra 2005. godine u predmetu koji je podnio Nikola Špirić donio odluku da računi stare devizne štednje spadaju u isključivu nadležnost države BiH.

Ustavni sud je donio odluku da je BiH odgovorna za uspostavljanje jedinstvenog zakonodavnog okvira za izmirenje duga prema svim građanima, na cijeloj teritoriji BiH, po osnovu stare devizne štednje.

OHR konstatira da je Parlament BiH već donio jedinstveni zakonodavni okvir, u skladu sa kojim je država BiH obavezna izdati svoju jedinstvenu obveznicu za sve štediše do kraja marta 2008. godine.

OHR može samo pretpostaviti da ova mjera Vlade RS-a predstavlja pokušaj da se dalje manipulira onima koji su već vidjeli kako njihova štednja nestaje primjenom paralelnih zakonskih odredbi, što dovodi do diskriminacije među starim deviznim štedišama te do osporavanja Ustavnog suda BiH, ključne institucije uspostavljene prema Daytonskom mirovnom sporazumu, stoji u saopćenju.