BiH
5

OHR: Vitalna ekonomija treba biti vitalni nacionalni interes

FENA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Vitalna i dinamična ekonomija treba biti vitalni nacionalni interes za sve etničke zajednice u BiH, rečeno je danas Feni iz Ureda visokog predstavnika.

Naime, Vlada Federacije BiH je utvrdila pet zakona o poslovanju koji se trenutno nalaze pred Parlamentom Federacije BiH. Kako je nedavno na svom blogu napisao otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill, ukoliko budu usvojeni, ovi zakoni bi mogli odmah osigurati značajno bolju klimu za ulaganja u Federaciji BiH. Hill je naveo da bi se ovim zakonima također mogla deblokirati pomoć u vidu novog zajma Svjetske banke za razvojnu politiku.

U OHR-u kažu da još nisu bili u prilici analizirati konkretna zakonska rješenja koja je predložila Vlada Federacije BiH.

"Međutim, načelno podržavamo sve napore s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, što će učiniti zemlju privlačnijom za investicije i poslovni razvoj. To je također i najučinkovitiji način da se radi na smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda građana", rečeno je Feni iz OHR-a.

OHR