BiH
0

OHR: Sutra počinje kampanja pozivanja građana na uključenje u proces EU integracija

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoulas te Predsjedništvo EU, koje zastupa slovenački ambasador Nataša Vodušek, sutra će početi kampanju pozivanja građana BiH da se aktivno uključe u proces evropskih integracija.

Kampanja, koja će podrazumijevati javne diskusije tokom naredna dva mjeseca u 16 gradova i mjesta širom BiH, zvanično će početi konferencijom koju će sutra u Sarajevu zajednički organizirati Ured specijalnog predstavnika EU i nevladine organizacije iz različitih dijelova zemlje, najavljeno je iz OHR-a.

Konferencija o evropskoj perspektivi BiH razmotrit će načine kako građani mogu postati aktivniji i efikasniji u pritisku na političare da povedu BiH dalje i brže na putu evropskih integracija.

Konferencija će ispitati praktične koristi koje proizlaze iz veće integracije u EU te istražiti na koji način građani BiH mogu što brže početi imati koristi od toga.

Lajčak te ambasadori Kourkoulas i Vodušek obratit će se učesnicima na početku konferencije.

Među ostalim govornicima na skupu, koji će okupiti eksperte, privrednike, poslodavce i zaposlenike, potrošače, studente i aktiviste, bit će i glavni pregovarač BiH sa EU Igor Davidović te direktor Direkcije Vijeća ministara za evropske integracije Osman Topčagić.

Skupu će prisustvovati i istaknute ličnosti iz domena medija, među kojima i pozorišni reditelj Haris Pašović, urednica u Informativnom programu FTV-a Duška Jurišić, glavni urednik Informativnog programa RTRS-a Draško Ignjatić, kao i bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju jugoistočne Evrope Hido Biščević te direktor Direkcije za EU integracije u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Aleksandar Pejović.

Skup će početi u 9.30 sati u hotelu Holiday Inn.