BiH
0

OHR: Supervizor Gregorian obustavlja plate Vladi i Skupštini Distrikta Brčko

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas nalog kojim se odmah obustavljaju isplate plata i svih naknada članovima Vlade Distrkta Brčko i poslanicima u Skupštni Distrikta Brčko zbog kršenja Statuta Distrikta Brčko time što nisu usvojili budžet Distrikta Brčko za 2008. godinu u predviđenom roku.

Supervizor je razočaran što je Vlada Distrikta Brčko BiH, nakon blagovremenog dostavljanja prijedloga plana budžeta do 1. oktobra 2007. godine i nakon što su održane javne rasprave, tek prošle sedmice donijela odluku da uvede više od 150 amandmana, uključujući znatan broj revidiranih projekcija prihoda na taj način prezentujući, u suštini, potpuno nov budžet, saopćeno je iz OHR-a.

Supervizor je takođe razočaran što je odsustvo značajnog broja poslanika, koji su bili na putu u Evropi, onemogućilo Skupštini da blagovremeno započne suštinske rasprave o predloženom planu budžeta.

Nadalje, šefovi poslaničkih klubova s kojima je supervizor imao sastanak prošle sedmice, su mu dali uvjeravanja da će budžet biti usvojen na vrijeme ili najkasnije u ponedjeljak, 3. decembra. Vlada Distrikta je, stoga, kolektivno propustila da pripremi tačan i pouzdan nacrt budžeta za 2008. godinu, a poslanici u Skupštini Distrikta Brčko su kolektivno propustili da ga blagovremeno razmotre i usvoje.

Supervizor je upozorio i Vladu i Skupštinu prije više od dva mjeseca da će preduzeti takve mjere ukoliko oni prekrše Statut. On, stoga, izražava žaljenje što je morao intervenisati zbog očiglednog nepostojanja razumijevanja od strane izabranih organa vlasti u pogledu važnosti blagovremene i uredne rasprave i usvajanja budžeta i u pogledu nepoštovanja Statuta. On apeluje na Skupštinu da što je prije moguće usvoji budžet za 2008. godinu, kaže se u današnjem saopćenju OHR-a.