BiH
0

OHR: Stav RS-a o reformi policije znači i preuzimanje odgovornosti za odgađanje potpisivanja sporazuma BiH i EU

FENA
Ukoliko Vlada RS-a i parlament tog entiteta zauzmu stav da je neophodan potpuno novi proces o reformi policije u BiH, oni će morati preuzeti odgovornost za odgađanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, možda čak za nekoliko godina, stav je Ureda visokog predstavnika u BiH.

OHR je sinoć dobio zaključke o reformi policije u BiH usvojene na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i pomno ih razmatra, tako da u ovom trenutku mogu se dati samo preliminarni komentari, izjavila je danas glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

"Naročito primjećujemo prijedlog Narodne skupštine da se ponovo otvore pregovori o sporazumu iz oktobra 2005. godine. OHR želi da naglasi da je Evropska unija pristala da otpočne razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s BiH na osnovu ovog dokumenta, a da je inicijativa za oktobarski sporazum, potekla iz RS-a i Narodna skupština bila je ta koja je taj dokument i usvojila", naglasila je Radetić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Podsjetila je na stav naglašen od Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju traži ispunjavanje obaveza koje su preuzete sporazumom iz oktobra 2005. godine.

"Vraćanje policijske reforme na početak, vratilo bi BiH unazad nekoliko godina, što nije realistična opcija ukoliko ova zemlja želi da u bliskoj budućnosti potpiše sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju".

Također, otvorena pitanja i dalje ostaju ista, principi EU ostaju isti, a i područja o kojima treba postići kompromis ostaju ista.

Ona je naglasila da je Direkcija za reformu policije sačinila dobar izvještaj na osnovu sporazuma o reformi policije.

"Rješenja su na stolu kako bi se preostala otvorena pitanja razriješila i sporazum je nadohvat ruke. Evropska komisija je izrazila mišljenje da je još moguće do kraja godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", zaključila je glasnogovornica OHR-a.