BiH
0

OHR protiv novog RTV kanala

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) smatra kako najnoviji prijedlog iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa uspostavom televizijskog kanala na hrvatskom jeziku predstavlja pokušaj promjene reforme koja tek treba da krene.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je za Fenu kako moguća odluka Vijeća ministara ne može kreirati novi PBS kanal.

-Stvaranje novog PBS kanala bi zahtijevalo ne samo formalno amandman na Zakon o javnom RTV sistemu BiH, nego bi uticalo na ostale zakone koji reguliraju pojedinačne emitere, ističe Brkić.

U OHR-u podsjećaju kako je u oktobru 2005. godine bh. Parlament usvojio zakon o PBS-u koji predviđa finansijsku i uredničku neovisnost sistema sačinjenog od tri samoodrživa i multietnička emitera koji rade u interesu bh. građana.

Nakon usvajanja zakona u Federaciji BiH sada je moguća konačna uspostava potpuno funkcionalnog sistema, naglašavaju u OHR-u.

-Ono što bi smo svi trebali uraditi je da se fokusiramo na završetak PBS reforme, koja je usaglašena, te rješavanje problema koji sada postoje, istaknuo je glasnogovornik Brkić.

Dom naroda Parlamenta BiH donio je na posljednjoj sjednici zaključak kojim je obavezao Vijeće ministara BiH da počne pripreme za uspostavu posebnog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, koji bi djelovao unutar javnoga radio-televizijskog sistema.