BiH
3

OHR pozvao Parlament FBiH da hitno riješi problem zakašnjelih imenovanja

SRNA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
OHR je danas pozvao Parlament Federacije BiH da hitno usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

U saopštenju OHR-a se podsjeća da se izmjene i dopune ovog zakona, koje je usvojila federalna Vlada 23. oktobra, nalaze na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma FBiH.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) svojim kominikeom od 5. decembra 2013, takođe su pozvali vlasti FBiH da usvoje izmjene i dopune Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima kako bi se osigurala institucionalna stabilnost.

"Predloženim izmjenama i dopunama nudi se sveobuhvatno i sistematsko rješenje problema zakašnjelih imenovanja u BiH i ispunjavaju jasne obaveze koje su preuzele nadležne vlasti u BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi se obezbijedila stabilnost Komisije za vrijednosne papire FBiH i drugih institucija FBiH", navedeno je u saopštenju.

Potvrđujući princip kontinuiteta mandata, izmjene i dopune omogućuju institucijama od javnog interesa, tvrdi OHR, da funkcionišu i ispunjavaju zakonske obaveze prema građanima čak i kada dođe do blokade imenovanja u te institucije.

"Paralelno uvođenje mehanizma za razbijanje blokada, sa striktnim rokovima, osiguralo bi da vršioci dužnosti u tehničkom mandatu ne ostaju vječno na toj dužnosti. OHR je već ranije apelovao da se usvoje izmjene i dopune Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima zbog situacije koja je snašla Komisiju za vrijednosne papire FBiH", navedeno je u saopštenju.

OHR navodi da je ova komisija, u suštini, nezavisno regulatorno tijelo, ali su od procesa imenovanja njenih članova domaći politički subjekti napravili politički problem koji nisu u stanju riješiti četiri godine.