BiH
0

OHR poziva na regionalnu saradnju u krivičnim predmetima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU je u više navrata naglasio da bi sporazum između Tužilaštva BiH i relevantnih tužilaštava susjednih zemalja doprinio rješavanju slučajeva kao što su "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona".

Takav sporazum mogao bi, tvrdi OHR/EUSR, spriječiti pojedince s dvojnim državljanstvom poput Radovana Stankovića i ubice Avde Palića, da pobjegnu pred pravdom.

Dobar primjer takve saradnje u slučajevima ratnih zločina jeste sporazum koji su potpisali tužilac za ratne zločine Republike Srbije i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske u oktobru 2006.

Konvencije Vijeća Evrope u oblasti pravne saradnje u krivičnim predmetima, uključujući ekstradiciju i prenos postupaka, također obezbjeđuju tehničke mehanizme kojim se izbjegava istovremeno vođenje duplih postupaka u dvije zemlje, a osigurava da odgovorni pojedinci budu izvedeni pred lice pravde.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je pokrenuo ovo pitanje s predsjednikom i premijerom Republike Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

On se, također, pismenim putem obratio vlastima BiH i apelirao da što je prije moguće počnu pregovore s ciljem zaključivanja sporazuma koji bi spriječio paralelne istrage i istovremeno osigurao da se odgovorni pojedinci suoče s pravdom.

Pored toga, Državna strategija za rješavanje slučajeva ratnih zločina koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru 2008., zagovara regionalnu saradnju u slučajevima ratnih zločina te relevantnim vlastima daje zadatak da preduzmu sve potrebne korake kako bi se ta saradnja postigla, saopćenoje iz OHR-a.