BiH
0

OHR pozdravlja prvo suđenje za ratne zločine u sudu BiH

NINA
Prvi slučaj suđenja za ratne zločine koji je počeo jutros u Odjelu za ratne zločine Suda BiH OHR pozdravlja kao korak naprijed kojim se osigurava da se onima koji su počinili ratne zločine sudi pravedno i po zakonu ovdje u BiH.

Naime, jutros je u Sudu BiH počelo suđenje Bobanu Šimšiću optuženom za ratne zločine počinjene na području Višegrada 1992.

Također, OHR u potpunosti podržava Sud BiH kao jaku i nezavisnu instituciju BiH.

Sanela Tunović, glasnogovornica OHR-a Jug, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru da je sposobnost da se ratnim zločincima sudi u BiH ključni element za pomirenje.

Prema njezinim riječima, stvaranje sposobnosti za provođenje djelotvornih suđenja za ratne zločine u samoj BiH predstavlja važan dio u procesu uspostave vladavine prava.

Ona je napomenula i to da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije 1. septembra odbio žalbu Milovana Stanković protiv njegova izručenja na suđenje pred Sudom BiH, te da će prema poslovniku tog suda Stanković u Sud BiH biti prebačen u roku od 30 dana.

Izručenje Stankovića, istaknula je Tunović, predstavlja potvrdu da je Sud BiH u stanju osigurati najviše međunarodne standarde pravde u tim najsloženijim slučajevima počinjenih zločina.

OHR podsjeća da je slučaj «Stanković» prvi slučaj koji je prebačen iz Međunarodnog suda na Sud BiH.