BiH
2

OHR pozdravio imenovanje sudija u Vijeće Ustavnog suda FBiH

SRNA
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozdravio je današnju odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o imenovanju četiri sudije u Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH.

Inzko je ocijenio da je to korak od ključnog značaja kojim se omogućava da Ustavni sud Federacije BiH ima kapacitet da ispunjava sve ustavne nadležnosti, prije svega da presuđuje u predmetima u kojima je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, saopšteno je iz OHR-a.

"Građani Federacije BiH imaju pravo na Ustavni sud u punom kapacitetu, a ovo je veliki korak u tom pravcu. Preostalo je još nekoliko upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu", rekao je Inzko i izrazio nadu da će te pozicije biti popunjene nakon godišnjih odmora.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su jednoglasno donijeli odluku o izboru članova u Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH.

Ovom odlukom u Vijeće su izabrane sudije Sead Bahtijarević, Domin Malbašić, Mladen Srdić i Edin Muminović. U Vijeće su ranije imenovani Kata Senjak, Ranka Cvijić i Aleksandra Martinović.

Ovo vijeće je bilo nepopunjeno od 2008. godine.