BiH
0

OHR: Potrebna detaljna istraga o eksplozivu pronađenom u Potočarima

NINA
Dok se ne provede detaljna i potpuna istraga nemoguće je znati koja je pozadina incidenta ili ko ga je prouzrokovao, istaknuto je iz OHR-a povodom današnjeg pronalaska eksploziva na lokaciji Memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice.

U OHR-u ističu da je njegovo pronalaženje rezultat pojačanih sigurnosnih aktivnosti u vezi s obilježavanjem godišnjice događaja u Srebrenici, koja se treba održati iduće sedmice.

''U ovom trenutku ne možemo znati je li eksploziv trebao nanijeti ozljede ili je trebao biti pronađen kako bi se stvorio negativan publicitet prije godišnjice srebreničkih događaja'', naglašavaju iz OHR-a te snažno apeliraju da se, dok ne budu poznate sve činjenice, ne spekulira o tome ko stoji iza tog incidenta upozorivši da će s velikom sumnjom gledati na one koji bi eventualno spekulirali kako bi okrivili nekoga drugoga.

Lokalne vlasti, EUPM i EUFOR će nastaviti sarađivati kako bi osigurali da se komemoracija održi u dostojanstvenom i sigurnom okružju, zaključuju iz OHR-a.