BiH
0

OHR podržava stav međunarodnih finansijskih institucija

FENA
OHR podržava jedinstveni stav međunarodnih finansijskih institucija u BiH koje smatraju da bi usvajanje Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, u sadašnjem obliku, prouzrokovalo finansijsku katastrofu za proračun Federacije BiH, izjavila je danas u Mostaru glasnogovornica mostarskog OHR-a Sanela Tunović.

"Uz to Zakon ne bi imao pozitivne učinke ni za branitelje s obzirom da bi bilo nemoguće održati razinu predviđenih novčanih transfera, a vrlo je vjerojatno da bi smanjenje stope zapošljavanja i pogoršanje životnog standarda bile opće ekonomske posljedice usvajanja ovog zakona", pojasnila je Tunović na današnjoj konferenciji međunarodnih organizacija u Mostaru.

Svjetska banka, MMF i Europska komisija su istaknuli kako bi usvajanjem ovog zakona ukupan iznos godišnjih isplata za branitelje i članove obitelji šehida i poginulih branitelja iznosio oko polovine sveukupnog proračuna Federacije BiH.

Po riječima glasnogovornice Tunović, takva situacija je financijski neodrživa.

Inače, federalna Vlada je spomenuti zakon usvojila u ponedjeljak, a Zastupnički dom Federacije BiH ga je usvojio u utorak.