BiH
0

OHR počinje pripreme za tranziciju

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown ove će sedmice najaviti korake kojima će se unijeti promjene u strukturu Ureda visokog predstavnika, tako da će ubuduće taj ured sve više biti koncipiran u svjetlu predstojeće tranzicije k Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije.

Iz OHR-a ističu da je ova promjena u skladu s preporukama koje je dalo Vijeće za implementaciju mira na posljednjem sastanku održanom u Sarajevu u junu ove godine i sa stalnim pomacima koje BiH čini u procesu prelaska iz faze stabilizacije mira prema evropskim integracijama.

"Drago mi je da smo došli u fazu kada možemo početi s planiranjem predaje ovlasti institucijama BiH i stalnim međunarodnim institucijama kao što su EUSR i EK, kao što se dogodilo i u drugim državama koje prolaze kroz proces oporavka", kazao je danas visoki predstavnik, naglašavajući da ova tranzicija podcrtava dugoročno opredjeljenje međunarodne zajednice prema BiH.

Planirane promjene, ističu u OHR-u, predstavljaju ključni element u procesu planirane tranzicije ove organizacije iz OHR-a u EUSR, a brzina kojom će se ovi koraci poduzimati bit će u skladu sa stvarnim pomacima koje načini BiH.

Također se naglašava da visoki predstavnik održava sastanke s osobljem svih OHR-ovih glavnih ureda radi objašnjenja plana tranzicije, te da je osoblje već smanjeno za više od jedne trećine u odnosu na razdoblje u 2002., dok je proračun za 2005., koji iznosi nešto ispod 17 miliona eura, značajno umanjen u odnosu na prošlogodišnji kada je iznosio 21 milion eura.

U prijedlogu proračuna za 2006. predviđa se daljnje smanjenje za još 19 posto, na iznos manji od 14 miliona eura.

Iz OHR-a zaključuju da je konačan ishod ovoga procesa biti važna prekretnica u razvoju BiH, odnosno trenutak kada BiH u potpunosti uzima svoju sudbinu u vlastite ruke i kreće odlučnije naprijed prema EU-u.