"BiH mora funkcionisati"
0

OHR odlazi, sankcije ostaju?

SRNA
Njemačka razmišlja da bi trebalo u dogledno vrijeme zatvoriti OHR, ali da bi novi evropski predstavnik u BiH trebalo da bude jak, pa možda čak i da ima ovlaštenja sankcionisanja, saznaje Srna od dobro upućenih njemačkih diplomatskih izvora na marginama ekspertske konferencije o zapadnom Balkanu i evropskim integracijama u Bratislavi.

"Njemačka je zaintersovana za cijeli zapadni Balkan, i u sklopu toga i za BiH. Naš fokus bio je više na nekim drugim pitanjima. Ali, nakon nedavne posjete, šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle na drugačiji način gleda na region, pa i na BiH. Svakako, interesovanje za BiH sada je veće nego prije njegove posjete", rekao je njemački izvor u neformalnom razgovoru na marginama ekspertske konferencije.

Taj diplomata je komentarisao i nedavnu najavu američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke evropske predstavnice Catherine Ashton da će EU i SAD zajednički da rade na nekim pitanjima vezanima za BiH i Kosovo. 

"EU i SAD će, dogovoreno je, da održe niz sastanaka. State department i Brisel će da identifikuju teme i svoje pozicije. To će biti prvi korak", naveo je ovaj   diplomata.  

Drugi diplomata na marginama  konferencije, koju je organizovala Vlada Slovačke, kaže da treba vidjeti koliko će daleko moći da ide angaživanje Amerike u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine. 

"To je osjetljivo, jer bi mogla, na primjer, i Rusija, da poželi da u tome učestvuje", kaže sagovornik Srne. 

Kad je riječ o BiH, ima razlika u viđenjima kako bi neka pitanja trebalo rješavati, ali u vezi funkcionisanja ove zemlje postoji saglasnost. 
"BiH, naprosto, mora da funkcioniše. Neke reforme da bi zemlja mogla da funkcioniše, moraju da budu provedene. To je očigledno" , zaključio je dobro upućeni njemački diplomata.

A u odvojenom razgovoru, i jedan predstavnik Evropske komisije, takođe, ističe  da BiH neće moći dalje, ako ne postane funkcionalna.  

"Shvatite, mi moramo nasuprot sebe da imamo normalnu zemlju, koja funkcioniše. Da postoji mogućnost da se nešto pokrene, to smo vidjeli na ispunjavanju standarda potrebnih za ukidanje viza. Ali, sve što bi se dalje tražilo od BiH je kompleksnije i mnogo teže, i zato prvo mora da se postigne funkcionalna država", rekao je predstavnik Evropske komisije.