BiH
0

OHR očekuje da se PIC pozabavi pogoršanom političkom situacijom u BiH

FENA
Pravi je trenutak da se Vijeće za provedbu mira sastane i ozbiljno razgovara o pogoršanju političke situacije u zemlji, izjavio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) na nivou političkih direktora okupit će se danas i sutra u Sarajevu.

On je saopćio da će PIC u toku svojih diskusija razmotriti napredak koji su strane u BiH postigle u pravcu provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, posebno funkcionalnost zajedničkih institucija na državnom nivou, nedostatak napretka u određenim oblastima, uključujući raspodjelu državne imovine i pozitivnije pokazatelje da lideri koalicije u BiH pokušavaju pronaći sporazum.

Vijeće će također razgovarati o perspektivi zemlje da se pridruži EU, što je trenutno blokirano, ali se, kako je rekao Maroević, tračak nade u tom smjeru pokazao u nedjelju u Mostaru.

"Kao što smo već rekli, to je pozitivan korak, no očekujemo brze slijedeće aktivnosti, a to su priprema i usvajanje zakona. Očekujemo da će politički direktori voditi ozbiljnu diskusiju o situaciji u BiH", izjavio je Maroević i dodao da će se politički direktori PIC-a sastati s liderima političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou te s Vijećem ministara.