BiH
0

OHR očekuje da Radna grupa za reformu policije usaglasi nacrt zakona

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) očekuje da Radna grupa za reformu policije usaglasi potrebne nacrte zakona u ovoj oblasti. Radna grupa bi trebala do 15. februara predložiti jedan ili nekoliko zakona na osnovu kojih će se uspostaviti centralna policijska tijela na nivou države.

"Novi zakon treba ispunjavati obaveze koje su preuzeli lideri šest stranaka u Mostarskoj deklaraciji i nakon toga u dogovoru postignutom u Laktašima", izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Radna grupa je zadužena da do 15. februara predloži zakon ili nekoliko zakona na osnovu kojih će se uspostaviti centralna policijska tijela na nivou države.

Ispunjavanjem ove obaveze, BiH će biti u mogućnosti da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Radna grupa za reformu policije trebala bi raditi na izrada zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.

Radnu grupu čine lični predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sredoje Nović, predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde Sead Lisak i Bariša Čolak, lični predstavnici premijera FBiH i RS-a Hazim Rančić i Stanislav Čađo, te predstavnici entitetskih ministarstava unutarnjih poslova - FMUP-a i MUP-a RS Taib Spahić i Uroš Pena, kao i lični predstavnik gradonačelnika Distrikta Brčko Goran Lujić i Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH.