BiH
0

OHR: Nepostizanje sporazuma u četvrtak produbilo bi izolaciju BiH

FENA
Jučerašnji sastanak u Sarajevu između pravnih eksperata OHR-a i Republike Srpske bio je dosta konstruktivan, izjavio je u utorak portparol OHR-a Eldar Subašić, odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira susret pravnih eksperata.

Pravni eksperti su pojašnjavali odluke visokog predstavnika od 19. oktobra i dogovoreno je da se ti razgovori nastave u Banjoj Luci idućeg utorka.

Na pitanje koliko OHR očekuje od sastanka dogovorenog za četvrtak s predstavnicima vladajućih stranaka, Subašić je izjavio da Lajčak očekuje da polazna tačka razgovora bude Mostarska deklaracija o reformi policije te da se postigne dogovor koji će biti na osnovu tri evropska principa.

"Mostarska deklaracija je odlična osnova za to, ali potrebno je više od toga", kazao je.

Subašić je izjavio da bi nepostizanje sporazuma o rješavanju krize u vezi s Vijećem ministara samo produbilo izolaciju u kojoj se BiH nalazi nakon odbijanja sporazuma o reformi policije.

"U međuvremenu je i Srbija parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da je Bosna i Hercegovina ostala jedina zemlja koja nema ugovorni odnos s Evropskom unijom. Ukoliko bi se i dalje nastavila ovakva sitruacija, dovela bi do pogoršanja izolacije BiH i zato se nadamo da će doći do dogovora i pozitivnog pomaka u odnosima s Evropskom unijom", izjavio je Subašić